Kort om SEO

 
 

SEO står för search engine optimization, alltså sökordsoptimering. Det finns en del knep man kan ta till för att förbättra sin synlighet gentemot sökmotorer som Google och Bing. På Squarespace hittar du en SEO checklist som täcker in det mesta. För dig som vill ha en nedkokad version på svenska, varsågod:

1 | Nyckelord

Lista de viktigaste orden folk kan tänkas använda i sin sökning och använd dem i ditt innehåll, men – viktigt!– inte på ett konstlat sätt. Att stapla nyckelord på varandra (keyword stuffing) lurar inte sökmotorer. Tvärtom riskerar ditt innehåll att stämplas som spam och nedprioriteras.

2 | Titlar & rubriker

Sökmotorer prioriterar titlar på sajter och sidor samt rubriker på sidor och blogginlägg. Dessa bör därför vara tydliga och innehålla nyckelord. Om dina rubriker speglar din sidas innehåll kommer sökmotorer lättare att uppfatta vad din sida handlar om.

3 | Beskrivning

Screenshot 2019-07-05 08.12.55.png

Sökmotorer genererar en text på 50–300 tecken som visas när din sida kommer upp som sökträff. För att lägga in din egen text med rätt nyckelord, gå till Squarespace, klicka in på Marketing / SEO och fyll i SEO Site Description längst ned.

4 | Alt-text

För att besökare med synnedsättning ska förstå dina bilder kan du lägga till alt-text. Det ger också information till sökmotorer om vad bilden föreställer.

5 | Blogga

Att blogga hjälper sökmotorer att uppfatta din sida som aktiv, särskilt om det sker någorlunda regelbundet.

6 | Bli länkad

En länk från en annan sajt till din är ett effektivt sätt att skapa trafik.